Все для вишивання: домоткане полотно, льон, поплін, нитки та інше...

Інтернет-магазин тканин та ниток для вишивання

Бажаєте купити тканини, домоткане полотно, льон? Тоді ви там де потрібно. Увага! Діють ЗНИЖКИ на тканини!!!.

(068)004-89-17 з 9до 20
(099)006-08-72, (093)805-36-02_


Вишивка хрестом. Урок 1. Матеріали для вишивки - вишивка хрестом п'яльці голка канва.



Вишивка хрестом. Урок 1. 

Матеріали для вишивки - вишивка 

хрестом п'яльці голка канва.
Дорогі читачки журналу! Сьогодні ми відкриваємо школу вишивки хрестом. І на першому уроці познайомимо вас з тим необхідним мінімумом, який знадобиться початківцям вишивальниць. 
Тканина 
Канва 
Для вишивки хрестом підходить будь-яка тканина з однаковою кількістю поперечних і поздовжніх ниток. Найбільш поширений вид тканини для вишивки хрестиком - канва Аїда, фірми Zweigart. Даний вид тканини хороший перш за все тим, що має рівномірну структуру, що утворить виразні квадрати (комірки) і отвори в кутах цих квадратів, що полегшують проведення голки. Канва буває велика та мала в залежності від кількості осередків (квадратів) на один дюйм, звідси і номер канви. Наприклад, Аїда 11 - це канва з 11-ю осередками на 1 дюйм, Аїда 14 - 14 осередків на один дюйм (1 дюйм = 2,54 см). Чим дрібніше канва, тим елегантний хрестик. Аїда випускається різних квітів і відтінків. 
Лляне (бавовняна) полотно 
Лляна (бавовняна) тканину з рівномірним переплетенням ниток і розрядженою структурою також підходить для вишивки хрестом. За такої тканини зазвичай вишивають через дві нитки. Льняні тканини випускаються з переплетенням 18, 25, 28, 32, 36, 40 ниток на 1 дюйм. Льняні тканини також мають свої назви залежно від кількості переплетень на 1 дюйм. 
Cashel має 28 ниток на один дюйм і прирівнюється до Аїді 14 (при вишиванні через 2 нитки). Вишивка проводиться ниткою в два або три складання. 
Belfast - тканина з переплетенням 32 нитки на дюйм. Прирівнюється до Аїді 16 (при вишиванні через 2 нитки), вишивається ниткою в два складання. 
Edinburgh має 36 ниток на дюйм і прирівнюється до Аїді 18 (при вишиванні через 2 нитки), вишивається ниткою в одне або два додавання . 
Завдяки своїй щільній структурі льон добре підходить для вишивок, де залишається багато незашитой фону. 
Накладна канва (waste canvas) 
Ця канва використовується для вишивання по тканинах, які не мають рівномірну структуру. Зазвичай це предмети одягу з трикотажного полотна. Така канва грубіше, ніж звичайна, і має розмітку по 10 кліток, синьою ниткою. Канва пріметивают зверху, робиться вишивка, канва видаляється. 
Пластикова канва 
Ця канва використовується для створення об'ємної вишивки. Вона підрозділяється на plastic canvas - класична пластикова канва - і vinyl weave - вінілова канва, більш гнучка, ніж класична пластикова канва. Як вінілова, так і звичайна пластикова канва випускаються різних кольорів і з різною кількістю хрестиків на один дюйм. 
Cтрамін 
Це велика, жорстка канва, що використовується для вишивки килимків, подушок, сумок. На страміне вишивають гобелени, для вишивки використовують спеціальне вовняне муліне. 
Перфорована папір 
Чи не найпоширеніша основа для вишивки в Росії, на Заході ж перфорована папір (Perforated Paper) більш популярна. В даний час перфорована папір випускається в основному 14 клітин на один дюйм, вишивати на ній слід в 1-2 нитки, тому що якщо брати більшу кількість ниток, папір може порватися. Для вишивки на такому папері не варто брати схеми з дуже великою кількістю квітів. Нитки краще брати м'якше, наприклад, з додаванням шовку. 
Шовкові тканини 
Вишивати хрестом можна також і по шовкових тканин. Хоча такий матеріал для вишивки дуже специфічний. Зазвичай його використовують для створення вставок в брошки, кулони, в інших мініатюрних виробах. Кількість ниток у шовку варіюється від 24 до 112 на один дюйм, завдяки чому вишивка виходить дуже дрібною. Так само, як і при роботі з перфорованою папером, для вишивки на шовку краще брати схеми з невеликою кількістю квітів, необхідно уникати протяжок і ?, ? хрестика. 
П'яльці і верстати 
Для того, щоб тканина під час вишивки була туго натягнута, використовують п'яльця. 
Дерев'яні та пластмасові п'яльці 
Це круглі п'яльці, що складаються з двох обручів , трохи відмінних по діаметру, з пластмасовим або металевим гвинтом. Діаметр п'ялець коливається від 10 до 30 см. Використання таких п'ялець досить просте: тканина накладається зверху на менший обруч, зверху накладається більший обруч, тканину натягують, а гвинт закручують наполовину, потім тканину натягується ще раз, і гвинт закручується до упору. У процесі вишивання натяг тканини може послаблюватися, тому її слід підтягувати. Вся вишивка може не вміститися в п'яльці, тому їх потрібно в міру необхідності пересувати. Чим більше вишивка, тим більший діаметр п'ялець необхідно використовувати. 
П'яльці-рамки (flexi-hoop) 
Даний вид п'ялець також відноситься до двухобручевим, внутрішній обруч зроблений із пластмаси, зовнішній з гумового матеріалу. Вони бувають круглої і овальної форми. Проте в таких п'ялець відсутня гвинт, є лише кільце для підвішування на стіну, кріплення ж тканини проводиться за рахунок властивостей матеріалу, з якого зроблений зовнішній обруч. Такі п'яльці дуже добре тримають тканину, тому їх не рекомендується пересувати під час вишивки, їх зазвичай підбирають під розмір вишивки, потім вишивку перуть і вставляють назад в п'яльці, тобто вони після закінчення роботи виконують функцію рамки.
П'яльці бувають настільними і підлоговими, що дозволяє звільнити другу руку під час вишивки. Зазвичай підставки під п'яльці продаються окремо. 
Q-snap 
Прямокутні п'яльці з затискачами для фіксації тканини. Така конструкція дозволяє не м'яти і не деформувати тканину. 
Проте використання п'ялець для вишивки великих робіт незручно, тому що робота мнеться, а хрестики заломлювати. У таких випадках краще всього використовуватипрямокутну раму чи верстат . Рама складається із двох планок з боків і валиків зверху і знизу, вся ця конструкція закріплена болтами, у разі необхідності її можна легко розібрати. На валики зазвичай накручується жорстка тканина, до якої і пришивається канва. Таку прямокутну раму так само, як і п'яльці, можна закріпити на підлогову або настільну підставку. 
Голки 
Для вишивки хрестом використовуються тупі голки , тому що гостра голка може розщепити канву або вже вишиті хрестики. Також відмінною рисою вишивальних голок є широке вушко, щоб можна було без труднощів всунути кілька ниток муліне. Голки різняться за розмірами, залежно від номера канви беруть і відповідний номер голки. 
Для Аїди 11 підходять голки з номером 20-22, для Аїди 14 - голки 22-26, для Аїди 18, 20 - голки 24 -26. Крім звичайних, існує також особливий тип вишивальних голок - двосторонні голки. Це довгі голки (зазвичай 5,5 см) з вушком посередині. Такі голки підходять для тих, хто вишиває на верстаті, тобто друга рука при вишивці залишається вільною. Одну руку при цьому тримають з виворітного боку роботи, а другу з зовнішнього боку, це значно прискорює роботу, а рука вишивальниці не так втомлюється, як при роботі зі звичайною голкою. 
Муліне 
Нитки для вишивання називаються муліне. Фірм, що випускають такі нитки, дуже багато. Вони різняться між собою за складом, є нитки з 100%-го бавовни, а також з додаванням шовку та вовни. Кожному кольору і відтінку відповідає певний номер ниток, дані номери виробник може періодично змінювати, тому занадто багато ниток про запас краще не купувати. Щоб нитки під час роботи не перекручувалися, можна використовувати спеціальний віск, він також і ущільнює їх. Такий віск зручно використовувати, якщо під час вишивки беруться нитки різні за складом. 
Якщо ви купили нитки, якість яких у вас викликає сумнів, то краще, перш ніж почати вишивати ними, перевірити, не линяють вони. Для цього потрібно змочити їх і провести з силою через білу тканину. Якщо слідів не залишиться, то значить, нитки не линяють. Муліне можна зберігати по різному: якщо ниток трохи, то можна просто скласти їх в пакет, при достатньому великій кількості муліне краще намотати їх на шпулі і підписати кожну, щоб не переплутати кольори. Шпулі потім укладаються в пластикову коробку з відділеннями. 
Також існують дорожні сумки для зберігання муліне і схем, пластикові файли-розкладачки, в які вставляються муліне, намотані на палички, і інші пристосування. 
Інші аксесуари 
Ножиці 
Ножиці звичайно можна взяти будь-які, але для розпускання неправильно вишитих хрестиків, краще брати ножиці з гострими кінцями, тому що ними легше підчіплює нитки. 
Маркери 
Під час вишивки стане в нагоді і маркер. Маркери бувають змивається, і зникаючими. Зникаючим маркером позначають місце на вишивці, а через деякий час слід від такого маркера зникає. Змивається маркером розкреслюють канву на клітини, щоб зручніше було зіставляти вишивку схемою, такі маркери поділяються на маркери для темної і світлої канви. Сліди від маркера для світлої канви слід змивати тільки холодною водою, тому що при гарячому впливі сліди можуть залишитися назавжди. Сліди від маркера для темної канви можна, навпаки, змивати водою або обробляти гарячим праскою. 
Організатор 
Для зберігання муліне під час вишивання і для того, щоб тримати всі необхідні кольори напоготові, використовують органайзери. Нитки при цьому виймають з упаковки і кожну вставляють в голку, потім голку з ниткою вставляють у спеціальний отвір в органайзері і підписують. Існують також органайзери, до яких нитки прив'язуються, тобто в голку їх вставляти не потрібно. 
Магнітні та збільшують дошки 
Для того, щоб не запам'ятовувати те місце на схемі, яке в даний момент вишивається, існують магнітні дошки. Схема кладеться на магнітну дошку, а зверху кріпляться рейки, які ставлять на фрагмент схеми. Збільшують дошки працюють за таким же принципом, тільки з тією різницею, що в середину такої дошки вбудована лупа, яка збільшує значки на схемі. 
Лупи і лампи 
Для гарного освітлення робочого місця вишивальниці можна також придбати підлогову або настільну лампу. Існують лампи, поєднані з лупою. Лупи продаються також окремо від лампи і можуть кріпитися затиском на п'яльці, ставитися на підлогу або стіл. 

Немає коментарів:

Дописати коментар