Все для вишивання: домоткане полотно, льон, поплін, нитки та інше...

Інтернет-магазин тканин та ниток для вишивання

Бажаєте купити тканини, домоткане полотно, льон? Тоді ви там де потрібно. Увага! Діють ЗНИЖКИ на тканини!!!.

(068)004-89-17 з 9до 20
(099)006-08-72, (093)805-36-02_


Вишивання хрестиком. Дізнатися все!



Вишивання хрестиком 


Якщо ви все ж таки зважилися на таку трудомістку роботу, як вишивання хрестиком, то, як мінімум, ви повинні одержувати задоволення від вишивання. У протилежному випадку - навіть не намагайтеся, терпіння у вас все рівно не вистачить.
Спочатку роботи ви повинні довідатися все про тканину, на якій ви вишиваєте. Перевірте, чи не сиплеться вона, якість тканини прямо залежить від її вартості.
Зараз з'явилася безліч ниток, наприклад, нитки з люрексом, або вручну пофарбовані муліне. Це може Вам знадобиться при виборі кольору малюнка.Майте на увазі, що деякі нитки, наприклад шовк, не слід змочувати перед вишиванням.
Для вишивання хрестом, використовуйте гобеленову голку. Такі голки мають закруглений кінець, що не проколює, а розсовує волокна тканини, а також велике вушко, у порівнянні з голками для шиття. Пропорційність така: чим більше номер голки, тим вона менше. Голка повинна бути досить велика для того, щоб Ви могли переміщувати нитку крізь тканину з мінімальним зусиллям. Це зменшує тертя, знос полотнини і муліне. На вибір товщини голки також впливає товщина ниток, а також число кількості волокон.
Вишивку хрестом варто починати з центру. Складіть тканину навпіл. Так ви знайдете середину. Уважно подивіться на мотив і спробуйте визначити найкраще місце для початку. Кожен проект має таке місце. Розташування початку може залежати від напрямку , у якому Ви вишиваєте.
Пам'ятайте, що при вишивці хрестом, усі стібки повинні бути зроблені в одному напрямку. Вони можуть бути в зворотному напрямку тільки в одному випадку - для досягнення деякого зорового ефекту. Це бажано робити тим, хто добре опанував техніку вишивки хрестом.
Видів стібків є декілька:
- традиційний метод, при якому ви закінчуєте попередній хрестик і починаєте наступний;
- датський метод, в якому спочатку вишивають половину хрестика, і закінчують хрестики в міру того, як повертаються.
Більшість людей для вишивки хрестом використовують обидва методи. Наприклад, у такій комбінації: датський метод для більшості стібків і традиційний метод для ізольованих хрестиків.
Дехто рекомендує вишивати горизонтальні ряди датським методом, а вертикальні - традиційним способом. У такому випадку усі стібки на зворотній стороні роботи будуть спрямовані вертикально. Багато хто вважає датський метод більш швидким. При вишиванні цим методом виникає менше плутанини з місцем розташування на тканині.
Але головне, при вишивці хрестом віддавати перевагу способу, в результаті якого виходить акуратний вигляд зворотної сторони вишивки.
Способи схову нитки схожі на ті, що застосовуються для закріплення нитки.
Перш ніж приступити до вишивки, треба вирівняти тканину по основі й утоку, намітити розташування візерунка на тканині, нанести візерунок і зап'ялити тканину. Краї тканини вирівнюють у такий спосіб: висмикують крайню нитку і по її сліду відрізають зайву тканину. Ширину і довжину виробу намічають у такий же спосіб.
Часто вздовж підверненого краю скатертини або серветки виконують візерунок у вигляді смужки. Такі смужки можуть так само поділяти площину виробу на квадрати або прямокутники, у яких вишивають основний візерунок. Перш ніж переводити візерунок, на тканині намічають розташування цих смужок. Для зручності виконання швів, а також для більш точного розташування їх на тканині, з неї висмикують одну нитку. Після цього основний візерунок переводять на тканину, розташовуючи його між лініями від висмикнутих ниток. По їхньому сліду виконують один із швів, наприклад: "вперед голкою", "шнурок", “стебельчатий”, тамбурний, "козлик", після того як буде виконаний основний візерунок.
Геометричний візерунок на тканині з чітким переплетенням ниток можна виконувати по рахунку ниток тканини. Якщо геометричний візерунок виконують на щільній тканині, на якій не можна рахувати нитки, його переводять на тканину способом «припороху». Для цього малюнок наносять на міліметровий папір. Потім на прокладку з тканини або газети кладуть лист кальки, а на неї міліметрівку з візерунком і проколюють обидва папери в місцях, де лінії візерунка збігаються з крапками перетинання вертикальних і горизонтальних ліній клітки. Лист кальки з візерунком із проколів - «сколок» - злегка протирають тампоном, змоченим у машинній олії, кладуть на тканину і прикріплюють до неї в декількох місцях. Тампон роблять з вати й обертають його марлю.
Якщо тканина світла, то тампоном протирають спочатку пофарбовану сторону темного копіювального паперу, потім «сколок». Замість копіювального паперу можна взяти порошок синьки і змішати його з гасом. Барвниковий склад пройде крізь дірочки кальки, утворить на тканині припорох - сліди у вигляді крапок , по яких можна вишивати.
Для перекладу малюнка на темні тканини тампон змочують у гасі, змішаному з крейдою або зубним порошком. Можна використовувати для цієї мети зубну пасту, ні з чим її не змішуючи. Таким же способом переводять візерунки з довільним контуром. При цьому «сколок» одержують, проколюючи візерунок по всьому контуру. Відстань між проколами не повинна перевищувати 2-3 мм. Цей спосіб дає можливість уникнути перекручувань малюнка при перекладі на тканину, прискорити і полегшити роботу, особливо там, де той самий візерунок вишивають кілька разів .
Якщо немає можливості приготувати «сколок», візерунок переводять за допомогою копіювального паперу. Папір з візерунком кладуть на тканину і прикріплюють її шпильками. Потім під малюнок кладуть копіювальний папір і обводять візерунок з довільним контуром гострозаточеним олівцем. При перекладі на тканину візерунків геометричного характеру олівцем або ніжкою шкільного циркуля проколюють міліметрівку з копіювальним папером у місцях, де лінії візерунка збігаються з крапками перетинання вертикальних і горизонтальних ліній клітинки. На тканині залишаться крапки. Переводячи малюнок за допомогою копіювального паперу, треба пам'ятати, що лінії візерунка не повинні бути жирними, щоб тканина і нитки в процесі виконання вишивки не забруднилися. Тому новий копіювальний папір попередньо треба протерти сухою ватою або ганчірочкою.
На тонкі прозорі тканини візерунок переводять за допомогою підсвічування. На скло, під яким поміщена лампа, кладуть кальку з чітким візерунком, а поверх неї добре натягнуту (зап'ялену) тканину. Гострозаточеним олівцем обводять візерунок, що видний крізь тканину.
На сукно, оксамит та блискучі тканини візерунок переводять приметкою через цигарковий папір. Для цього малюнок переводять на цигарковий папір, приметують її до тканини і прошивають частими стібками шва "вперед голкою" по всьому контуру. Потім папір обривають.
Робоче місце вишивальниці. Для того щоб вишивати було зручно, необхідно правильно організувати робоче місце. Стіл із усіма пристосуваннями й інструментами повинен стояти так, щоб світло падало на роботу з лівої сторони . Якщо в столі немає шухляди, нитки можна зберігати у вишитому мішечку, інструменти - у спеціальній коробці, а аркуші кальки з візерунками - у папці. Дуже важливим є правильне положення вишивальниці при роботі, тому що неправильна посадка приводить до сутулості, скривленню хребта, короткозорості. Під час роботи необхідно стежити за тим, щоб груди не були стиснуті , корпус трохи нахилений уперед, ноги - на невеликій підставці. Відстань між очима і роботою повинна бути від 25 до 30 см. Іноді для цієї мети п'яльця установлюють вище, підкладаючи під них дошку, книгу і т.д. Стілець повинен бути присунутий до столу так, щоб можна було упиратися в його спинку. Велике значення має правильна постановка рук під час роботи: ліва рука повинна знаходитися внизу, права - зверху п'ялець. Права рука проводить голку на виворітну сторону вишивки гострим її кінцем, а ліва, узявши голку за гострий кінець, виводить її на лицьову сторону тупим кінцем (вушком). Нитку затягують правою рукою. Так вишивають на рідких тканинах і стрічковій сітці. Виконуючи вишивки на щільних тканинах, голку з виворітної на лицьову сторону виводять гострим кінцем. Для цього, перш ніж виколоти голку на лицьову сторону , її перевертають лівою рукою.
Тканини і нитки. Вибір тканини і ниток для ручної вишивки залежить від призначення виробу, характеру візерунка і способу його виконання. Так для вишивки володимирськими швами потрібна щільна тканина, наприклад льон з лавсаном, і різнобарвні нитки в кілька додавань, а для вишивки блузки білою гладдю - більш тонка тканина (маркізет і т.п. ) і одноколірні нитки муліне в 1-2 складань. Для вишивки по розрахунку ниток зручніша тканина полотняного переплетення (льняна і напівльняна), рогожка, штапельна і шовкова полотнина, рідина (рідка тканина з льняних кручених ниток).
Для висмикування ниток у стрічковій вишивці придатні тканини з однаковою товщиною ниток основи і утік. Різна товщина ниток утрудняє роботу, тому що приходиться відраховувати різну кількість ниток по основі й утоку. Для такої вишивки непридатна напівльняна полотнина, що має бавовняну основу і льняний утік.
Для вишивки по намальованому контуру можна використовувати будь-які тканини. Для виконання вишивки застосовують льняні і паперові мерсеризовані нитки і муліне різних кольорів, вовняні нитки, паперовий і вовняний гарус, синтетичні нитки, ірис і шовкові нитки. Для підготовчих робот (приметування шматочків тканини до основної полотнини), підшивання краю виробу , оповивання стовпчиків мережки стрічкової сітки застосовують білі і кольорові бавовняні нитки №№ 40, 50, 60 на котушках, а для виконання прапорів у білій гладі - № 80. Нитки повинні бути міцними, рівномірно пофарбованими і стійкими до світла і води. Міцність нитки перевіряють, розтягуючи її руками: гарна нитка повинна пружинити і не відразу рватися.
Міцність фарбування ниток можна перевірити, якщо покласти їх зразки на сонце. Моток ниток муліне розкривають і розрізають у тім місці, де є вузлик. Для зручності підбора ниток у вишивці роблять набір картонок зі зразками ниток. На смужці картону довжиною 15-20 см і шириною 4 см ставлять крапки на відстані 1 см по довгим сторонам картону. Ножицями вирізують шматочок картону у вигляді напівкола або трикутника на кожному другому сантиметрі спочатку на одній стороні картону, потім - на інший, розташовуючи їх проти прорізів на протилежній стороні . Від мотка відокремлюють одне пасмо і намотують його на картон у тім місці, де є проріз. На одній смужці картону розміщують кілька відтінків ниток одного кольору: від світлого до темного.
Закріплення нитки на тканині. У вишивці на робочій нитці ніколи не роблять вузлики. Виворітна сторона вишитого виробу повинна бути чистою і акуратною. Нитку закріплюють на лицьовій стороні тканини в тім місці, де буде розташована вишивка. Якщо для вишивки необхідно взяти парне число ниток, наприклад 6 ниток муліне, від пасма ниток відокремте (по одній) 3 нитки. Складіть їх разом і всуньте в голку двома кінцями. Голкою з ниткою зробіть стібок і витягуйте нитку з тканини доти, поки залишиться маленький кінчик у вигляді петлі, що утворилася при складанні нитки вдвічі. У цю петлю всуньте голку з робочою ниткою і затягніть її .
Якщо вишивають в одну, три, п'ять ниток, то закріплюють робочу нитку інакше. Зробивши маленький стібок на тканині, нитку витягніть, залишивши невеликий кінчик. Цей кінчик нитки прикріпіть до тканини другим маленьким стібком, розташовуючи його поперек кінчика нитки. Зайвий кінець нитки відріжте. Місце закріплення нитки закрийте стібками вишивки. Можна залишити на виворітній стороні на початку роботи кінець нитки довжиною 5-6 см і обережно виконати кілька стібків на лицьовій стороні тканини. Потім всунути в іншу голку залишений на вивороті кінець нитки і зробити кілька стібків під тільки що виконаною вишивкою. Залишок нитки обрізати. Наприкінці вишивки робочу нитку закріплюють на виворітній стороні, роблячи кілька стібків у тім місці, де розташована вишивка.
Можна закріпити нитку і на лицьовій стороні тканини, протаскуючи її під вишиті стібки, або зробити кілька стібків в тому місці, що пізніше буде закрито вишивкою. 
1. Перед початком вишивання тканину потрібно підготувати - пропрасувати, краї обметати зиґзаґом, щоб не обсипалася (особливо якщо робота велика ), а якщо тканина менше п'ялець - по краям пришити смужки будь-якої тканини, і вп'ялити.
2. Перед тим, як сідати за роботу, бажано вимити руки, і якщо вишиваєте довго (особливо при роботі з білими нитками) - періодично повторювати цю процедуру. Це допоможе уникнути смуг на тканині в тому місці, де ми тримаємо роботу і "замусолювання" ниток, коли білий колір стає вже не таким білим .
3. Після закінчення роботи тканину краще виймати з п'ялець - це допоможе уникнути її деформації.
4. Якщо для вишивки потрібна парна кількість ниток, то краще зробити наступним чином: брати одну нитку, але робити її довшою і скласти навпіл. Тоді закріплювати її на виворітній стороні буде зовсім просто - провести голку через петельку, що утворилася при першому стібку.
5. Вишивати краще короткою ниткою - вона не заплутується і стібки виходять більш акуратними. Для того, щоб нитка лягала рівніше можна періодично відпускати голку з нижньої сторони роботи, щоб нитка розкрутилася, або ж провести голку по нитці до самої тканини і потім повернути її вгору в горизонтальному положенні так, щоб нитка лягала по краю вушка (нитка при цьому також розправляється).
6. Якщо робота вишивається великою кількістю кольорів, особливо з близькими відтінками, для зручності можна використовувати смужку картону з прорізаними в ній дірочками і просунутими в них нитками (такі бувають у наборах), а зверху написати номер кольору і позначення відповідне йому на схемі.
7. Після закінчення роботи вишивку відпарити з виворітної сторони , краще на махровому рушнику.
8. Якщо тканину з вишивкою потрібно буде прати, наприклад, якщо це рушник для кухні, а ви не впевнені в міцності фарбування ниток, перевірити це можна в такий спосіб. Намочити невеликі шматочки ниток і шматочок тонкої білої тканини, скласти тканину навпіл вклавши між шарами нитки, а потім пропрасувати праскою. Якщо нитки фарбуються - на тканині залишаться сліди (проробити це краще до початку вишивки).

Немає коментарів:

Дописати коментар